Afkast & Omkostninger

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Alternate Text Jon Reitz, Direktør og medstifter af Pensure.

Albert Einstein kaldte renters rente for den mægtigste kraft i universet. Og når vi taler om pension, er kraften særdeles mægtig.

Renter er ofte et synonym for afkast og skulle gerne udgøre størstedelen af din pensionsopsparing, når du trækker dig tilbage fra arbejdsmarkedet. Men betaler du høje årlige omkostninger til din pensionsudbyder, hæmmes denne effekt. Forskellen mellem 1,9% i årlige omkostninger og 0,9%, kan eksempelvis betyde 750.000 kr. mindre til pensionstilværelsen.

 

Afkast er vigtigt for pensionen

Når du går på pension, vil din pensionsopsparing bestå af 2 dele: Pengene du har indbetalt igennem livet og afkastet din opsparing har givet.

For dig der løbende indbetaler til din pension, vil afkastet udgøre hele 60% af din samlede pensionsopsparing, når du går på pension. Eller omvendt: kun 40% af din opsparing er indbetalinger – resten er afkast. Dette er effekten af renters rente i en nøddeskal.

 

Afkast og omkostninger

  • Regneeksempel for en 30-årig, der indbetaler til hun er 70 år.
  • Startløn på 300.000 kr. årligt og indbetaler 15% af sin løn årligt. 
  • Vækst i lønnen på 3% om året, før inflation.
  • Afkast på aktier er 6,5%.
  • Afkast på obligationer er 3,5%.
  • Samlet årligt afkast før omkostninger er 5,75%. 
  • Det er forudsat, at 75% af pensionen er investeret i aktier og 25% er investeret i obligationer.
  • Inflation er 2%.
  • Årlige omkostninger er 0,9%.

Omkostninger og Pensionsguiden

Pensure Pensionsguiden kan vise dig, om du har pensioner, som ligger i farezonen for høje omkostninger. Har du pensioner i farezonen, vil Afkast & Omkostninger være gul.

Hvis Afkast & Omkostninger er grøn, behøver du ikke tage stilling til dette område.

Pensure Pensionsguiden 

 

En grøn kategori er nemlig et udtryk for, at dine pensioner enten har lave omkostninger, eller at du har pensioner som er låst, og derved alligevel ikke kan flyttes til en billigere pensionsudbyder.

En pension kan være låst, hvis den f.eks. er en del af dit nuværende job eller din overenskomst. 

Du kan oprette en gratis bruger på Pensure Pensionsguiden og få indsigt i, om du har pensioner i farezonen.

 

Hvordan hænger afkast og omkostninger sammen?

I eksemplet, hvor 1,9% i årlige omkostninger fremfor 0,9% medfører 750.000 kr. mindre til pensionstilværelsen, er indbetalingerne de samme. En tredjedel af det samlede afkast ville dog forsvinde med omkostningerne på 1,9%!

Dette skyldes til dels renters rente-effekten, som Albert Einstein og mange andre har beskrevet. Men det skyldes også, at 1%-point om året, er en stor del af dit årlige afkast.

Har du fået 4% i afkast på din pension, men har betalt 1,9% i årlige omkostninger, er dit afkast efter omkostninger kun 2,1%.

Havde du derimod betalt 0,9% i årlige omkostninger, ville dit afkast efter omkostninger være 3% – altså næsten halvtreds procent højere!

 

Er højere omkostninger lig med højere afkast?

Det korte svar er nej.

En omfattende analyse foretaget af Amerikanske Standard & Poors viser nemlig, at 92% af investeringsfonde med høje omkostninger, ikke producerer højere afkast på lang sigt.

Med andre ord ville du i 9 ud af 10 tilfælde have betalt højere omkostninger, blot for at få et lavere afkast…

Der kan naturligvis godt være undtagelser. Et eksempel er investeringer indenfor nicheområder, som er værd at betale for.

I Pensure har vi f.eks. i vores skræddersyede porteføljer inkluderet en fond, som ikke har lave omkostninger, men som igennem flere år har fået 5 stjerner ud af 5 mulige hos det uvildige analysehus Morningstar.

Det har den, fordi afkastet i fonden har slået andre sammenlignelige investeringer. Dermed har den været pengene værd – på trods af de høje omkostninger.

Fonden har nicheinvesteringer med store udsving, men fylder kun en lille del af de samlede investeringer i vores skræddersyede porteføljer, og giver samlet set en god balance.

 

Lave omkostninger er ikke alt

Det er ikke altid, at pensionsudbyderen med de laveste omkostninger, er det rigtige valg for dig. Ønsker du selv at investere din pension, kan du typisk opnå de laveste omkostninger – men det kræver benarbejde, kan være risikofyldt og er krævende.

Derfor er det vigtigt at finde en løsning, der passer til dig og det engagement du har i din pension.

Vi giver dig her 3 gode råd til, hvordan du får styr på dit afkast og dine omkostninger:

 

1. Vælg den rigtige risikoprofil

Det du sparer på lave årlige omkostninger, kan hurtigt være tabt, hvis du har en forkert risikoprofil. Afkastet afhænger nemlig i høj grad af, hvor høj en risiko din pension er investeret med.

Valget af risikoprofil er et valg om, hvor store udsving du er tryg ved. En højere risiko betyder større udsving, både positive og negative. Men hvis du først skal bruge din pension flere år ude i fremtiden, vil udsvingene typisk udligne sig og pensionen blive større på lang sigt.

 

2. Afkast kan ikke stå alene

Afkast og renters rente kan gøre meget, men ikke alt. En sund pension kræver løbende indbetalinger. Indbetalinger der sker tidligt i livet, kan nå at blive fordoblet mange gange via afkast, indtil din pension skal udbetales.

 

3. Billigt er vigtigt, men ikke en garanti for godt

Omkostningerne skal være lave, men du bør ikke gå på kompromis med rådgivningen eller produktpaletten hos din pensionsudbyder! F.eks. er obligationer typisk billigere at investere i end aktier. Men at spare 0,2% i årlige omkostninger er en dårlig forretning, hvis obligationerne giver 3% mindre i afkast sammenlignet med aktierne.

Er du i tvivl, kan du bede din pensionsudbyder om et overblik over, hvordan din pension er fordelt mellem forskellige aktier og obligationer. En god tommelfingerregel er, at din pension skal være investeret bredt over mange forskellige kategorier. Pensures Mellem Risiko portefølje, ser eksempelvis sådan ud:

Pensure Mellem Risiko

 

Hvis du ønsker hjælp til en gennemgang af din pension, tilbyder vi en 30 minutters uforpligtende gennemgang med en rådgiver.